Main Contractor
 
Galliford Try Construction

 

The £42 million Worcester library and History Centre, also known as The Hive, is a fully integrated public and university library.  This includes more than 10,000m² of public space.

The project was designed with traditional reinforced concrete floors with depths varying from 300mm-500mm. Northfield Construction Ltd put forward a post-tensioning solution that helped reduce this depth in order to maximise headroom and the internal open space of the library, while also reducing the amount of reinforcement and carbon footprint of the frame. The carbon footprint was again reduced with both recycled aggregate and blended cement used in the concrete mixes. From an environmental perspective, The Hive aspires to provide a carbon neutral service delivery.
The thermal mass properties of the frame were helped by the concrete frame solution and the aesthetically pleasing finish that good concrete can achieve were maximised by maintaining fair-faced soffits, columns and walls to an agreed specialist specification. 
View more Case Studies